Članci

Održani 2. Hrvatski epidemiološki dani „Moderna epidemiologija; postojeća znanja i nove perspektive“

Fotogalerija - 2. Hrvatski epidemiološki dani "Moderna epidemiologija; postojeća znanja i nove perspektive" (16. - 18.05.2024)

Nakon dvije godine, kako je i obećano od strane Upravnog odbora HED-a, održani su 2. Hrvatski epidemiološki dani pod nazivom „Moderna epidemiologija; postojeća znanja i nove perspektive“, ponovo u Supetru na otoku Braču. Epidemiološki dani su i ovaj put, jednako kao i 2022. godine održani u obliku tečaja trajnog medicinskog usavršavanja 1. kategorije, zbog čega nam je Povjerenstvo za medicinsku izobrazbu liječnika HLK-a dodijelilo 20 bodova za aktivno, a 15 bodova za pasivno sudjelovanje. Skup je održan tijekom tri dana, s početkom u poslijepodnevnim satima 16. svibnja te kroz cijeli naredni dan, da bi sve skupa završilo pismenim ispitom 18. svibnja u 13.00 sati. Kao i prethodna dva puta, skup je održan u Hotelskom naselju Waterman Svpetrvs Resort zbog odličnih uvjeta koje hotel omogućuje sudionicima, te olakšava posao nama organizatorima.

Ukupno je sudjelovalo oko 120 polaznika, uglavnom epidemiologa članova Hrvatskog epidemiološkog društva, ali i epidemiologa iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo iz Bosne i Hercegovine, te ostalih, poput specijalista školske medicine, mikrobiologa, infektologa, internista, ginekologa, sanitarnih inženjera, farmaceuta... Održano je 37 predavanja, od kojih su dva organizirana putem video linka, jedno iz Helsinkija o HPV cijepljenju, a drugo iz Bruxellessa o virusnim hepatitisima. Gostovao nam je po prvi put prof. Dragan Laušević iz Crne Gore s predavanjem o obveznoj imunizaciji u svojoj zemlji, zatim prof. Sead Karakaš iz Bosne i Hercegovine s predavanjem o bolestima koje se mogu prevenirati cijepljenjem, te prof. Žarko Alfirević iz Velike Britanije s njihovim iskustvima o cijepljenju trudnica. Predavanja su obuhvatila brojna područja vezana uz cijepljenje, emergentne i re-emergentne bolesti, područja iz zdravstvene ekologije, kao i iz područja kroničnih nezaraznih bolesti.

Skup je započeo panel raspravom s predsjednicom Hrvatske ljekarničke komore o najavljenom uvođenju cijepljenja u ljekarnama, te su u nastavku održane još dvije panel rasprave o društvenim determinantama zdravlja i postupanjima zavoda u prevenciji i izloženosti legioneli. Panel vezan uz legionarsku bolest i procjenu rizika kućne vodoopskrbne mreže značajan je za daljnje postupanje županijskih zavoda po tom pitanju, pa je jedna od sudionica panela bila i predstavnica Državnog inspektorata RH. Na završetku panel rasprave donesen je zaključak o potrebi formiranja radne grupe koja će u ime Hrvatskog epidemiološkog društva Ministarstvu zdravstva predložiti određene dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti u cilju usklađivanja sa zahtjevima iz Zakona o vodi za ljudsku potrošnju.

Kako je već i rečeno, na kraju je uslijedio pismeni ispit u elektronskom obliku i službeno zatvaranje 2. hrvatskih epidemioloških dana uz najavu sljedećeg susreta u približno isto vrijeme za dvije godine na istom mjestu.

Uz zahvalu svima na dolasku i podršci u nastojanjima da epidemiologiju i epidemiologe pozicioniramo kao prepoznatljivu struku koja je od pomoći ostalim kolegicama i kolegama, posebna zahvala našim domaćinima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Zahvaljujući njima, a posebno kolegi Nađanu na organizaciji društvenog života skupa, ostvaruje se zamisao Upravnog odbora HED-a da postanemo prepoznatljivi i po tradicionalnim hrvatskim epidemiološkim danima koji će se održavati svake dvije godine na istom mjestu. Nadamo se da će nas i u budućnosti u tome podupirati sponzori bez kojih se ovakav skup ne bi mogao održati, pa im se ovim putem zahvaljujem na podršci.

Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a
Prim. dr. sc. Miroslav Venus, dr. med.

 
© Hrvatsko epidemiološko društvo ⇨ Uvjeti korištenja, pravne napomene i upozorenja