Članci

Održan 5. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem u Osijeku

Fotogalerija - 5. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem (Četvrtak - 18.05.2023)

U organizaciji Hrvatskog epidemiološkog društva i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije održan je 5. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Kontinuitet, izazovi i budućnost epidemiološke struke“ u hotelu Osijek u vremenu od 18. do 21. svibnja 2023. godine.

Skup je okupio 150 sudionika, stručnjake i znanstvenike iz područja epidemiologije, mikrobiologije, obiteljske medicine i javnog zdravstva, kao i neke druge srodne struke. Tijekom održavanja Kongresa, organiziran je i Simpozij Hrvatskog društva za javno zdravstvo koji je u paralelnim sekcijama održavao svoja izlaganja. Uz domaće stručnjake iz navedenih područja, Kongres je ugostio i pozvane renomirane predavače iz Italije, Slovenije i BiH. Tako su pozvana predavanja održali predavači iz Italije, prof. Pier Paolo Balladelli iz Bologne na temu „Utjecaj COVID-19 na mentalno zdravlje i međuljudske odnose“, te prof. Tea Burmaz iz Venecije na temu „Sposobnosti vlade da se nosi s infodemijom; naučene lekcije tijekom COVID-19“. Iz Ljubljane nam je gostovao predavač prof. Mario Poljak, specijalist mikrobiolog koji je održao predavanje ne temu HPV-a „Towards the first cancer eradication in humans: joint force of HPV vaccination and HPV-based screening“, dok su nam iz Bosne i Hercegovine bili prof. Sead Karakaš iz Tuzle s temom „Humana bruceloza: zaboravljena i zanemarena zoonoza. Dvije decenije prisustva na Srednjobosanskom kantonu“, te prof. Ivan Vasilj iz Mostara s temom „Utjecaj bolesti COVID-19 na mentalno zdravlje djelatnika u zdravstvu“.

Fotogalerija - 5. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem (Petak - 19.05.2023)

Kongres je započeo radom u četvrtak poslije podne jednim prekrasnim panelom s našim cijenjenim umirovljenim profesorima epidemiologije, našim dragim učiteljima od kojih smo svi tijekom školovanja i rada puno naučili. Na panelu nazvanom „Epidemiološki izazovi tijekom desetljeća“ sudjelovali su dr. Borislav Aleraj, dr. Vjekoslav Bakašun, dr. Ira Gjenero Margan i dr. Vlasta Hrabak Žerjavić. Razgovarali smo o brojnim epidemiološkim temama iz zajedničke prošlosti koje su rješavali naši profesori (afera Baxter, antraks u pismima i sl.), o uspostavljanju registara nekih bolesti, ustrojavanju Epidemiološkog vjesnika... Naravno, razgovarali smo i o njihovim hobijima, odnosno trenutnim aktivnostima s obzirom na umirovljenje.

Svečano otvaranje Kongresa održano je (i medijski popraćeno), u petak ujutro pozdravnim govorima organizatora, predsjednika Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslava Venusa, te dr. Arlen Antolović Požgain ispred Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Skup su još pozdravile dr. Željka Karin ispred Hrvatske liječničke komore, dr. Ankica Džono Boban ispred Hrvatskog društva za javno zdravstvo, te dr. Ivana Brkić Biloš ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Na samom kraju, pozdrave su uručili dogradonačelnica grada Osijeka Jasenka Crnković i zamjenik župana Mato Lukić, koji je i otvorio Kongres. Kako bi čin otvaranja bio što svečaniji pobrinuo se vokalni ansambl Brevis izvođenjem himne Republike Hrvatske, kao i nekoliko glazbenih brojeva, što je popraćeno velikim pljeskom prisutnih.

Fotogalerija - 5. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem (Subota i nedjelja - 20. i 21.05.2023)

Teme održanih predavanja su, kao i inače, bile vrlo raznovrsne i odnosile su se na pandemiju bolesti COVID-19 i njezine posljedice, cijepljenje protiv zaraznih bolesti (pneumokok, HPV..), utjecaj okoliša na nastanak bolesti, mjere za suzbijanje komaraca, nacionalne programe ranog otkrivanja raka i mnoge druge. Po prvi puta se u okviru epidemiološkog Kongresa održao već spomenuti Simpozij Hrvatskog društva za javno zdravstvo kao novi oblik suradnje između dva srodna stručna društva HLZ-a, a koji je obuhvatio predavanja u svezi kroničnih nezaraznih bolesti i nekih rizičnih ponašanja koja mogu uzrokovati bolest, što je sve objavljeno u Zborniku sažetaka. Cjelokupni program završio je sa dvije zanimljive radionice u svezi HACCP-a kao koncepta upravljanja sigurnosti hrane, odnosno osiguravanja zdravstvene ispravnosti konačnog proizvoda. Tijekom održavanja Kongresa, održano je i nekoliko Satelitskih simpozija na temu cijepljenja protiv pneumokoka, HPV-a, gripe, HCV-a i sl.

Poster sekcija sa ukupno 46 elektronskih postera obuhvatila je slične teme kao i usmena predavanja, pa je Povjerenstvo za ocjenu najboljeg postera pod predsjedanjem prof. Puntarića imala zahtjevan posao. Na kraju su podijeljene tri nagrade, gdje je najboljim proglašen poster grupe autora: Kutnjak Kiš Renata, Smilović Višnja, Tarandek Strnad Suzana, Vrbanec Megla Lidija i Vlah Zrna Petra pod nazivom „Učestalost sindroma iznenadne dojenačke smrti i mortaliteta dojenčadi u Međimurskoj županiji i u RH od 2006. do 2021. godine“.

Kongres je završio stručnim obilaskom našeg Parka prirode Kopački rit, kao i Dvorca Tikveš.

Na kraju, zahvala svima koji su na bilo koji način pomogli u uspješnom održavanju 5. hrvatskog epidemiološkog kongresa, a posebno našim domaćinima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

 
© Hrvatsko epidemiološko društvo ⇨ Uvjeti korištenja, pravne napomene i upozorenja