Članci

Održana redovna izborna Skupština Hrvatskog epidemiološkog društva

U Zagrebu u učionici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar održana je 08. studenog 2019. godine redovna izborna Skupština Hrvatskog epidemiološkog društva.

Nakon otvaranja Skupštine, članove Hrvatskog epidemiološkog društva pozdravili su dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda kao domaćin, te doc. dr. sc. Krunoslav Capak kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako bi Skupština mogla nastaviti svojim radom, izabrano je Radno predsjedništvo sa dr. Ivanom Brkić Biloš kao predsjednicom, te dr. Jagodom Šarunić Gulan, dr. Melitom Jelavić, dr. sc. Tomislavom Dijanićem i dr. Vjekoslavom Duančićem kao članovima. S obzirom da je Skupština bila izborna, u Radno predsjedništvo, kao i u Izborno povjerenstvo mogli su biti izabrani samo oni članovi Skupštine koji neće biti birani, pa je tako odlučeno da članovi Radnog predsjedništva ujedno budu i članovi Izbornog povjerenstva.

Predsjednica Radnog predsjedništva nastavila je vođenje Skupštine predlaganjem usvajanja Poslovnika o radu Skupštine kojim je točno propisan način kandidiranja i izbora predsjednika, prvog i drugog dopredsjednika, tajnika, rizničara i članova Upravnog odbora HED-a. Nakon usvajanja Poslovnika slijedilo je Izvješće o radu HED-a u periodu 2015. – 2019. godine koje je podnio predsjednik prim. mr. sc. Miroslav Venus, te izvješće o financijskom stanju koje je podnijela tajnica društva dr. Iva Pem Novosel. Nakon kratke rasprave oba izvješća jednoglasno su usvojena. Prema Poslovniku uslijedilo je razrješenje cjelokupnog dosadašnjeg vodstva HED-a, te nakon toga predstavljanje zajedničkog Programa rada kandidata za predsjednika i prvog dopredsjednika. S obzirom da je na Poslovnikom propisan način pristigla samo jedna kandidatura, dosadašnjih predsjednika Miroslava Venusa i prve dopredsjednice Višnje Smilović, uslijedilo je predstavljanje Programa koje je predstavio kandidat za predsjednika Miroslav Venus.

Predsjednica Radnog predsjedništva nakon predstavljanja Programa rada, pozvala je prisutne članove Skupštine da iznesu svoje prijedloge kandidata za članove Upravnog odbora. Ukupno je predloženo jedanaest kandidata, a potrebno je bilo izabrati devet. Napravljeni su izborni listići i podijeljeni svim prisutnim članovima Skupštine koji su pristupili provedbi izbora zaokruživanjem onih kandidata kojima su odlučili dati svoj glas i povjerenje.

Izborno Povjerenstvo je nakon prebrojavanja glasova izvijestilo članove Skupštine o rezultatima izbora, te su tako natpolovičnom većinom glasova za novi mandat izabrani prim. mr. sc. Miroslav Venus za predsjednika i dr. Višnja Smilović za prvu dopredsjednicu, dok su u Upravni odbor izabrani prim. Tatjana Nemeth Blažić, doc. dr. sc. Alan Medić, dr. Mato Lakić, dr. Kata Krešić, izv. prof. dr. sc. Vanja Tešić, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, mr. sc. Dijana Nonković, dr. Vanja Slavić Vrzić i dr. Nađan Šerić. Neposredno po završetku Skupštine održana je odmah i konstituirajuća sjednica Upravnog odbora na kojoj je za drugu dopredsjednicu izabrana prim. Tatjana Nemeth Blažić, a za rizničara dr. Nađan Šerić, dok je predsjednik društva za tajnicu imenovao dr. Ivanu Brkić Biloš.

U drugom dijelu skupa održan je ujedno i 84. stručni sastanak Hrvatskog epidemiološkog društva aktualnostima iz struke gdje nas je prim. Tatjana Nemeth Blažić izvijestila o svojemu studijskom posjetu, te je održala prezentaciju pod nazivom „ECDC Studijski posjet u Publich Health England: spolno i reproduktivno zdravlje“. Nakon nje, dr. Goranka Petrović održala je prezentaciju „Novosti u epidemiološkom sustavu praćenja tuberkuloze u Hrvatskoj“, a dr. sc. Sanja Kurečić prezentaciju „Prijava epidemija putem NAJS-a“.

Novo izabrano vodstvo Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a
Ivana Brkić Biloš (tajnica), Diana Nonković, Alan Medić, Vanja Slavić Vrzić, Nađan Šerić (rizničar), Miroslav Venus (predsjednik), Višnja Smilović (prva dopredsjednica), Vanja Tešić, Tatjana Nemeth Blažić (druga dopredsjednica), Kata Krešić, Mato Lakić
 
© Hrvatsko epidemiološko društvo ⇨ Uvjeti korištenja, pravne napomene i upozorenja