Članci

Održan 4. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Fotogalerija - 4. Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

U Opatiji je u periodu od 16. do 18. svibnja 2019. godine održan 4. Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem koji je okupio 150 sudionika. Uz epidemiologe i neke druge struke iz Republike Hrvatske, Kongresu su nazočili i gosti iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, te Crne Gore koji su se predstavili usmenim prezentacijama i e-posterima.

Svečanom otvorenju Kongresa prisustvovali su zamjenik gradonačelnika grada Opatije g. Emil Priskić i pročelnica Odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije dr. Đulija Malatestinić, te predsjednici srodnih stručnih društava HLZ-a, dr. Željka Karin ispred Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu, dr. Dražen Jurković ispred Hrvatskog društva za javno zdravstvo, te doc. Krunoslav Capak ispred Hrvatskog društva za zdravstvenu ekologiju. S obzirom da je doc. Capak ujedno i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo njemu je pripala čast da u ime visoke pokroviteljice Kongresa, predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar Kitarović otvori Kongres.

Od pozvanih predavača svoja izlaganja održali su Katharina-Sophia Doležal iz ECDC-a na temu „Komunikacija o sigurnosti cijepljenja i upravljanja krizama“, te prof. Željko Marušić sa Fakulteta prometnih znanosti na temu „Prijedlog mjera za povećanje učinkovitosti i sigurnosti turističkog cestovnog prometa“. Predavanje prof. Marušića izazvalo je veliko zanimanje sudionika Kongresa, posebice inicijativa da se zajednički ide s platformom prijedloga nagrađivanja savjesnih vozača kao preventivnom mjerom smanjenja broja prometnih nezgoda. Vrlo zapaženo plenarno predavanje održao je prof. Mate Ljubičić na temu „Epidemiolozi u Domovinskom ratu“ koji je pobudio veliki interes okupljenih. Prof. Ljubičić pokazao je povijesni slijed događaja koji su u konačnici doveli do uspostave mreže županijskih zavoda za javno zdravstvo, jedinih institucija u RH koje se organizirano bave preventivnim radom i koje predstavljaju temelj našega javnog zdravstva.

Predavanja članova Hrvatskog epidemiološkog društva i ostalih sudionika Kongresa bila su podijeljena u cjeline poput, Prevencija bolesti i unaprijeđenje zdravlja, Cijepljenje, Epidemije zaraznih i nezaraznih bolesti, Izazovi novih bolesti i bolesti koje nam se vraćaju, te Okoliš i zdravlje, epidemiološka istraživanja i epidemiološke metode. Po prvi put uvedeno je prikazivanje e-postera koji su cijelo vrijeme trajanja Kongresa bili dostupni na tri ekrana na kojima ih se moglo pregledati. Posebno Povjerenstvo na čelu sa prof. Dinkom Puntarićem pregledalo je sve postere i ocijenilo pet najboljih koji su i nagrađeni poklonima Medicinske naklade, te vrijednim poklonom Amadria Park Hotela za najbolji poster. To su:

  1. CIJEPLJENJE PROTIV GRIPE - IZAZOVI U PRAĆENJU, autora KOSANOVIĆ LIČINA MIRJANA LANA, Gregurić-Beljak Željka, Sokol Kruno, Boneta Jelena
  2. EPIDEMIOLOŠKE OSOBITOSTI TUBERKULOZE U SPLITSKO-DALMATINSKOJ ŽUPANIJI OD 2003. DO 2016. GODINE, autora MIHANOVIĆ IVAN, Jurčev Savičević Anamarija, Savičević Nora Josipa, Cvitković Ante
  3. EPIDEMIOLOGIJA KRONIČNIH BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA, autora BRKIĆ BILOŠ IVANA, Čukelj Petra, Jadrijević Natalia, Sarajlić Gordan, Fabijanić Uršula, Erceg Marijan
  4. PLAN ZA ZDRAVLJE I SOCIJALNO BLAGOSTANJE ISTARSKE ŽUPANIJE KAO MODEL DOBRE PRAKSE, autora KATAČIĆ ROBERTA, Grozić-Živolić Sonja
  5. EPIDEMIOLOŠKE ZNAČAJKE UBODNIH INCIDENATA MEDICINSKI ZBRINUTIH U SLUŽBI ZA EPIDEMIOLOGIJU VINKOVCI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE U RAZDOBLJU OD 2014. DO 2018. GODINE, autora LANC ČURDINJAKOVIĆ VEDRANA, Dzaferagic Franca Azra, Krešić Kata

Održano je i nekoliko sponzoriranih predavanja, poput „Cijepljenje trudnica protiv hripavca“ prof. Gorana Tešovića koje je sponzorirala tvrtka sanofi-aventis Croatia d.o.o., „Gripa – što znamo – pogled kliničara“ doc. Roka Čivljaka sponzorirano od strane tvrtke Roche d.o.o., te sponzorirano predavanje tvrtke AbbVie d.o.o. koje su održali prim. Miroslav Venus na temu „Javnozdravstveni problem HCV infekcije – uloga epidemiološke službe u probiru na HCV infekciju“ i prof. Adriana Vince predavanjem „Dijagnostika i liječenje HCV infekcije“.

U vezi sa zadnja dva predavanja predstavljen je rad mobilnog InfoHep Centra kojega provode volonteri Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, KBC-a Split i udruge Hepatos. Naime, radi se o kombi vozilu u kojemu je moguće provesti testiranje na HCV iz oralne tekućine, kao i UZV pregled jetre Fibroscanom, a koji je predstavljen kao model dobre suradnje između zdravstvenih institucija i udruga na savladavanju jednog značajnog javno zdravstvenog problema.

Na kraju prvog dana Kongresa doc. Nataša Boban sa Medicinskog fakulteta iz Splita održala je radionicu na temu „Rad kliničkog epidemiologa na prevenciji i suzbijanju bolničkih infekcija – iskustva iz prakse“ dok je završetak Kongresa obilježilo održavanje Okruglog stola. Naime, cijeli Kongres održavao se pod nazivom Epidemiologija jučer, danas, sutra... pod kojim nazivom je održan i spomenuti Okrugli stol. Na njemu su sudjelovali epidemiolozi koji su u mirovini, neki koji su još uvijek aktivni, te naši specijalizanti. Od umirovljenih kolegica i kolega sudionici su bili naši proslavljeni i poznati epidemiolozi iz Zagreba i Rijeke prof. Ira Gjenero Margan, prim. Vlasta Hrabak Žerjavić i doc. Vjekoslav Bakašun koji su nas sve podsjetili na neke krizne situacije iz prošlosti. Od aktivnih epidemiologa sudionici su bili dr. Renata Kutnjak Kiš iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, mr. sc. Diana Nonković iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i dr. sc. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji su nas izvijestili o aktivnostima koje provode na svojim radnim mjestima, dok su specijalizante predstavljali dr. sc. Morana Tomljenović sa Medicinskog fakulteta iz Rijeke, te Natalia Jadrijević i Gordan Sarajlić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naši specijalizanti dostojno su predstavili epidemiologiju kao svoju buduću struku tako da je opći zaključak kako ne moramo strahovati za budućnost epidemiologije u RH. Okruglim stolom vrlo suvereno i pripremljeno moderirao je Mario Harapin, naš poznati voditelj i poznavatelj prilika u hrvatskom zdravstvu.

Osim radnog dijela, sudionici Kongresa družili su se i izmjenjivali svoja iskustva i tijekom Koktela dobrodošlice, kao i Svečane večere, ali najviše tijekom stručnog izleta u Nacionalni park Brijuni trećeg i završnog dana Kongresa. U svemu tome uvelike nam je pomogao tehnički organizator Kongresa, agencija Conventus Credo i neumorna Danijela kojima se zahvaljujemo.

Možemo sa zadovoljstvom zaključiti da smo održali uspješan epidemiološki Kongres četiri godine nakon prethodnog čime smo se ponovo vratili u uobičajen ritam održavanja kongresa. Uveli smo neke novosti, poput e-postera koji su pokazali svoju opravdanost zbog ekonomičnosti, ali i estetike pa ćemo u tome ustrajati i nadalje. Pokazali smo ponovo svoju raznolikost u aktivnostima i temama s kojima smo se susretali u prošlosti, s kojima se susrećemo sada, ali i s kojima smo spremni susresti se u budućnosti. Otvorili smo se prema drugim strukama, društvima i pojedincima i time pokazali da se moderne bolesti suvremenog društva s kojima se borimo, mogu poraziti jedino interdisciplinarnim radom i međusobnom suradnjom.

Na kraju, želim se još jednom zahvaliti svima koji su na bilo koji način sudjelovali u uspješnom održavanju 4. Hrvatskog epidemiološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem, posebice sponzorima i donatorima bez čije pomoći ovakav događaj ne bismo mogli uspješno organizirati.

Predsjednik Organizacijskog odbora Kongresa

Prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med.

 
© Hrvatsko epidemiološko društvo ⇨ Uvjeti korištenja, pravne napomene i upozorenja