Članci

Održan 81. stručni sastanak Hrvatskog epidemiološkog društva

Fotogalerija - 81. stručni sastanak sastanak Hrvatskog epidemiološkog društva, Zagreb, 17.11.2017.

U Velikoj vijećnici Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu 17. studenog 2017. godine održan je 81. po redu stručni skup Hrvatskog epidemiološkog društva koji je okupio preko stotinu sudionika. Skup su svojom nazočnošću uveličali i ujedno sudionike pozdravili dr. Srebrenka Mesić ispred Hrvatskog liječničkog zbora i dr. Dražen Jurković kao predsjednik Hrvatskog društva za javno zdravstvo.

U prvom dijelu skupa održana je redovna izvještajna Skupština HED-a, kojom je predsjedao prof. dr. sc. Branko Kolarić. Na Skupštini je predsjednik HED-a prim. mr. sc. Miroslav Venus podnio izvješće o radu i financijskom stanju za izvještajno razdoblje koje je bez rasprave jednoglasno usvojeno. Članove društva prim. Venus je informirao o članku objavljenom u Liječničkim novinama od studenog 2017., u kojemu se na neprimjeren način komentira rad epidemiologa u svezi tzv. „sanitarnih iskaznica“. Dogovoreno je da se pošalje tekst za objavu u narednom broju Liječničkih novina u kojemu će se upozoriti na neumjesne primjedbe iznesene u spornom članku, te objasniti stav članova Hrvatskog epidemiološkog društva po tom pitanju.

U drugom dijelu stručnog skupa članovi HED-a prezentirali su svoje prijavljene radove. Na samom početku predstavljen je gotovi tekst Postupanja epidemiologa u izvanrednim situacijama – Ekološki incidenti, tzv. Smjernica za eko incidente, koje su podijeljene članovima HED-a u obliku brošure. Uz njih, još četrnaest autora predstavilo je različite epidemiološke teme vezane uz akutne zarazne bolesti, poput bjesnoće, hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom, tetanusa, HIV-a, hepatitisa B i C, legionele i trbušnog tifusa, pa do ekoloških tema vezanih uz biološki monitoring i kroničnih nezaraznih bolesti poput savjetovališta za prehranu, uzroka nasilne smrti, provedbe Nacionalnih programa i Akcijskog plana, te ozljeda. Nakon izlaganja uslijedila je zanimljiva rasprava po izloženim temama.

U trećem dijelu upriličili smo promociju čak tri knjige naših plodnih autora, prof. dr. sc. Dinka Puntarića i prof. dr. sc. Darka Ropca. To su Higijena i epidemiologija autora Puntarić, Ropac i sur., Javno zdravstvo autora Puntarić, Stašević, Ropac i sur., te Socijalno i zdravstveno zakonodavstvo autora Ropac i Stašević. S obzirom na opravdanu odsutnost recenzenata, njihove recenzije navedenih knjiga pročitali su kolegice dr. Vanja Slavić Vrzić i prof. dr. sc. Marica Miletić Medved, te dr. Miroslav Venus.

Na kraju je najavljen naš sljedeći, 82. stručni skup za 17. – 19. svibnja 2018. godine koji će se održati u Korčuli uz domaćinstvo Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Predsjednik HED-a

Prim. mr. sc. Miroslav Venus

 
© Hrvatsko epidemiološko društvo ⇨ Uvjeti korištenja, pravne napomene i upozorenja