Članci

U Zagrebu održana Konferencija o sigurnosti hrane

Sudionici Konferencije „Sigurnost hrane“ u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar u Zagrebu

U Zagrebu je 03. prosinca 2016. godine u organizaciji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar održana Konferencija pod nazivom „Sigurnost hrane“, potaknuta nedavnim događajima oko otkrivanja više slučajeva salmonele u prehrambenim proizvodima na domaćem tržištu. Skup je otvorio ravnatelj Zavoda dr. Zvonimir Šostar koji je naglasio da je cilj Konferencije pružiti istinite informacije o sigurnosti hrane od strane stručnjaka, predstavnika relevantnih institucija s područja Republike Hrvatske. S obzirom na važnost i interdisciplinarnost tematike, važno je napomenuti da su na skupu, uz ostale, sudjelovali i predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za hranu, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog veterinarskog instituta.

Konferencijom se ujedno željelo ustanoviti postoji li prostor za napredak te shodno tome dati smjernice i prijedloge za buduće djelovanje. Na skupu su bile obuhvaćene teme o proizvodnji hrane i sanitarnom nadzoru, primjerima dobre prakse u proizvodnji, kao i kontroli u globalnoj trgovini, te su prikazani prijedlozi pravilnika i rješenja. Tako su specijalisti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo prikazali prijedlog pravilnika o laboratorijskoj kontroli hrane od strane ovlaštenih i referentnih laboratorija, dok je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije prim. mr. sc. Miroslav Venus, u ime Hrvatskog epidemiološkog društva predstavio prijedloge za poboljšanje u svezi pravilnika o zdravstvenom nadzoru i edukaciji za osobe koje rukuju hranom.

Iako je Konferencija održana tijekom subote, odaziv je zbog aktualnosti teme bio više nego zadovoljavajući, sa brojnim diskusijama nakon pojedinih izlaganja, a sve skupa je bilo vrlo dobro medijski popraćeno putem svih nacionalnih TV kuća. Želja svih je da i ova održana Konferencija doprinese uvođenju reda u tržište hrane u Republici Hrvatskoj, kako se neželjene posljedice u budućnosti više ne bi događale.

 

 

 
© Hrvatsko epidemiološko društvo ⇨ Uvjeti korištenja, pravne napomene i upozorenja