Članci

Održan 79. stručno-znanstveni sastanak Hrvatskog epidemiološkog društva

U Supetru na otoku Braču Hrvatsko epidemiološko društvo održalo je svoj 79. po redu stručno-znanstveni sastanak 13.-14. svibnja 2016. godine. Na skupu je bilo stotinjak sudionika, uglavnom specijalista epidemiologa, kao i sanitarnih inženjera. S obzirom da je u okviru održavanja skupa organiziran Simpozij „Alkohol kao javnozdravstveni problem: izazovi i postignuća“ pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, skupu su nazočili i specijalisti školske medicine, kao i predstavnici Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH. Uz njih, posebni gosti na Simpoziju bili su predstavnici Europskog ureda SZO-a, dr. Lars Moller iz Danske i dr. Konstantin Vyshinskiy iz Rusije.

Na samom početku, tijekom svečanog otvaranja skupa, okupljenim sudionicima obratili su se Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva dr. Miroslav Venus i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije dr. Jasna Ninčević, zaželjevši svima dobrodošlicu i ugodan boravak na otoku.

U prvom dijelu skupa održana su epidemiološka predavanja iz domene zaraznih bolesti, poput Zika virusne infekcije, imunoprofilakse protiv difterije, BCG cijepljenja, ospica, procijepljenosti MRP-a, odnosno infekcije Campylobacter spp. Još na 78. po redu sastanku HED-a, koji je prošle jeseni održan u Zagrebu, započeli smo sa izradom Smjernica u slučaju ekoloških incidenata koje su sada bile predstavljene u radnoj verziji sa idejom da se svi zainteresirani uključe u njihovu izradu preko naše web stranice. Nakon toga, smjernice bi bile usvojene i kao takve dostupne svima na korištenje. Po uzoru na njih, u Supetru smo započeli sa predstavljanjem Smjernica za postupanje kod izloženosti virusima koji se prenose krvlju, koje ćemo nakon razrade donijeti na sljedećem sastanku na jesen.

Od kroničnih nezaraznih bolesti tijekom sastanka predstavljeni su radovi o raku želuca u Hrvatskoj, te o raku kože glave i vrata i mogućem utjecaju klimatskih faktora na njihov nastanak. Prvi dio skupa završen je predavanjem o epidemiologiji u Kanadi.

U drugom dijelu sastanka održan je Simpozij o prevenciji zlouporabe alkohola kojega su uvodnim predavanjima otvorili dr. Moller koji je govorio o suzbijanju alkoholizma u Europi, dok je dr. Vyshinskiy pokazao rezultate na suzbijanju alkoholizma u Rusiji. Predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pojasnili su svoju ulogu u primarnoj prevenciji zlouporabe alkohola, dok su u nastavku predstavljeni radovi o ulozi javnog zdravstva, odnosno zavoda za javno zdravstvo u prevenciji i suzbijanju alkoholizma, o ozljedama povezanima sa alkoholom, epidemiologiji alkoholizma, kao i povezanosti alkohola i radnog mjesta.

S obzirom da je interes za prijavljivanje radova bio velik, zbog ograničenja vremena, neki radovi su bili predstavljeni putem postera u poster sekciji. Tako je od četrnaest izloženih postera, posebno Povjerenstvo izabralo najbolji poster pod nazivom „Suzbijanje komaraca na grobljima“ grupe autora Lipovac I., Nikitović B., Benko D., Smiljanec J. kojima je uručena simbolična nagrada. Posteri su inače pokrili brojne različite teme, od meningokokne sepse, hidrične epidemije gastoenterokolitisa, Dengue i West Nile groznice, antirabične zaštite, krvlju prenosivih uzročnika nakon ubodnih incidenata, utvrđivanja nesukladnosti voda za ljudsku potrošnju, obiteljske epidemije KME-a, klamidioze i influence, pa do spolnog života MSM populacije, radionice o soli, trendova smrtnosti od KVB-a i pušenja duhana među mladima.

Sastanak Hrvatskog epidemiološkog društva u Supetru na najbolji mogući način pokazao je svu raznolikost tema kojima se epidemiolozi bave u svom svakodnevnom radu i još jednom pokazao neizostavnu ulogu mreže zavoda za javno zdravstvo kao nositelja preventivnih aktivnosti na sprječavanju nastanka, odnosno suzbijanju širenja kako akutnih zaraznih, tako i kroničnih nezaraznih bolesti.

Ostatak vremena protekao je u ugodnom druženju sudionika skupa, te obilasku otoka i njegovih ljepota kojih ne manjka. Najzaslužniji za dobru organizaciju 79. stručno-znanstvenog sastanka bio je naš pravi domaćin dr. Nađan Šerić, epidemiolog iz Epidemiološke ispostave Supetar. Svima koji su sudjelovali u organizaciji, kao i svim sudionicima skupa, zahvala na doprinosu, a dr. Šeriću najviše.

17.05.2016.

Predsjednik HED-a

Prim. mr. sc. Miroslav Venus

 
© Hrvatsko epidemiološko društvo ⇨ Uvjeti korištenja, pravne napomene i upozorenja