Članci

21.03.2016.
Članovi HED-a predavači na Tečaju 1. kategorije „Novi izazovi u prevenciji bolesti dječje dobi: cijepljenje i cjepiva, probir razvojnog poremećaja kuka“

Predsjednici stručnih društava HLZ-a prof. dr. sc. Julije Meštrović, dr. Želja Karin i prim. mr. sc. Miroslav Venus sa voditeljicom tečaja doc. dr. sc. Irenom Bralić

U hotelskom naselju Solaris kod Šibenika održan je Tečaj 1. kategorije pod nazivom „Novi izazovi u prevenciji bolesti dječje dobi: cijepljenje i cjepiva, probir razvojnog poremećaja kuka“ od 11. do 13. ožujka 2016. godine. Tečaj su zajednički organizirala stručna društva Hrvatskog liječničkog zbora: Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko epidemiološko društvo i Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Voditeljica izvrsno organiziranog tečaja bila je doc. dr. sc. Irena Bralić, spec. pedijatar. Uz brojne druge predavače, svoja predavanja održali su i članovi Hrvatskog epidemiološkog društva: prim. dr. sc. Bernard Kaić, dr. Vesna Višekruna Vučina, dr. Milka Brzović, dr. sc. Marijan Erceg, doc. dr. sc. Anamarija Jurčev Savičević i dr. Vesna Barišić sa temama vezanim uz Program obaveznog cijepljenja u RH, cjepnim obuhvatima, Registru nuspojava cijepljenja, natječajima i postupcima nabave cjepiva, cijepljenju protiv TBC-a, protokolu nadoknadnog cijepljenja, kao i primjerima iz prakse s najčešćim pitanjima roditelja. Nakon kvalitetno pripremljenih i održanih predavanja uslijedila su brojna pitanja tijekom rasprave, a posebice vezano uz postupanje u slučaju odbijanja cijepljenja od strane roditelja, te pravnog aspekta s obzirom na određene odluke Ustavnog suda o cijepljenju u kontekstu prava djeteta i roditeljske skrbi.

Na kraju prvog dana održan je i Okrugli stol pod nazivom „Liječnik u suvremenom društvu“ čiji je moderator bila voditeljica tečaja doc. dr. sc. Irena Balić, a sudionici predsjednici stručnih društava suorganizatora tečaja, prof. dr. sc. Julije Meštrović kao predsjednik Hrvatskog pedijatrijskog društva, dr. Željka Karin kao predsjednica Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu, te prim. mr. sc. Miroslav Venus kao predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva. Uz njih, na okruglom stolu svoje viđenje položaja liječnika u suvremenom društvu dali su još i predstavnici Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, Hrvatske liječničke komore i pedijatara iz primarne zdravstvene zaštite. Zajednički zaključak je da je položaj liječnika u suvremenom društvu pogoršan jer je liječnik izgubio svoj autoritet zbog ukupnih događanja u društvu. Tzv. „antivakcinalni“ pokret samo je jedan od primjera koji pokazuje istinitost zajedničkog zaključka okruglog stola. Naglašena je činjenica kako se premalo ulaže u prevenciju, te se stoga i događaju primjeri odbijanja cijepljenja jer neki ne shvaćaju vrijednost i povijesni uspjeh koji je postigla suvremena medicina upravo zahvaljujući cjepivima i cijepljenju u iskorjenjivanju određenih zaraznih bolesti. Poznato je da se uložena sredstva u preventivne postupke višestruko vraćaju, a podatak iz Nacionalne strategije razvoja zdravstva 2012. – 2020. pokazuje da je udjel izdataka za prevenciju u Republici Hrvatskoj 2010. godine bio svega 0,68% ukupnih izdataka za zdravstvo. Za usporedbu, u susjednoj Republici Sloveniji on je iznosio 3,58%, a u zemljama EU 2,68%. Zaključak je kako se ulaganja u prevenciju trebaju povećati, te kako je potrebno provoditi kontinuirano zdravstveno prosvjećivanje stanovništva.

Na kraju, u izuzetno ugodnoj atmosferi, tečaj je izvrsno organiziran zajedničkim snagama srodnih stručnih društava koja se bave prevencijom, te je dobar putokaz daljnje suradnje, ne samo na stručnom, već i na organizacijskom planu.

 

 
© Hrvatsko epidemiološko društvo ⇨ Uvjeti korištenja, pravne napomene i upozorenja