Članci

Interdisciplinarna radionica "ONE HEALTH": ZOONOZE, 29.-30. lipnja 2015. u Samoboru

U Samoboru je od 29. – 30.lipnja 2015. održana interdisciplinarna radionica "One Health": Zoonoses Cross Sectoral, Cross Country Workshop na kojoj su aktivno sudjelovali predstavnici medicinske (epidemiolozi, mikrobiolozi, infektolozi, entomolozi) i veterinarske struke iz Hrvatske i susjednih zemalja Bosne i Hercegovine te Srbije u organizaciji SECID (Southeast European Center for Surveillance and Control of Infectious Disease) kao dio međunarodnog projekta.

Glavni ciljevi ove radionice bili su ojačati potrebu za međusobnom suradnjom medicinske i veterinarske struke između susjednih zemalja te poboljšati međusobnu komunikaciju i razmjenu informacija. Emergentne i re-emergentne zoonoze kao bolesti prirodnih žarišta predstavljaju pravi primjer interdisciplinarnog pristupa prilikom praćenja, nadzora, detekcije i suzbijanja u važnoj suradnji susjednih zemalja.

Prvi dan ove dvodnevne radionice je započeo predstavljanjem “One health” koncepta koji ima pet glavnih strateških elemenata: praćenje (surveillance), odgovor (response), integracija (integration), suradnja (collaboration) i implementacija (implementation) koje je prikazala dr.sc. Poljičanin.

Pregled emergentnih i reemergentnih najučestalijih zoonoza na području Hrvatske tijekom proteklog desetogodišnjeg razdoblja prikazala je dr.med. Pem Novosel. Slijedio je prikaz rada Nacionalnog referentnog laboratorija za arboviruse i rikecije, dr.sc.Vilibić-Čavlek je prikazala serološku, a dr.sc.Babić-Erceg molekularnu dijagnostiku emergentnih i re-emergentnih zoonoza. Na kraju prvog dijela dr.sc.Savić s Veterinarskog Instituta je održao vrlo poučno i zanimljivo predavanje o virusima gripe u ptica, peradi, svinja i ljudi.

Zatim je slijedio blok zanimljivih predavanja o arbovirusnim bolestima u ljudi (dr.sc.T.Vilibić-Čavlek) i životinja (Prof.dr.sc.Barbić) s naglaskom na one koje su zadnjih godina zabilježene na područjima Hrvatske uz prikaz detektiranih vektora na našim prostorima (mr.sc.Klobučar).

Pošasti novijeg doba, epidemiju Ebole na afričkom kontinentu i ostalim zemljama s kliničkog aspekta je prikazala Prof.dr.sc.Markotić, a zdravstveni nadzor ebole koji provodi epidemiološka služba u RH detaljno je opisala mr.sc.Kurečić-Filipović, dok je aktualnu situaciju epidemije Co-MERS virusa u svijetu iznijela dr. Pem Novosel.

Hemoragijsku groznicu s bubrežnim sindromom kao i dugogodišnja znanstvena istraživanja glodavaca kao rezervoara Hanta virusa i bolesti u Bosni i Hercegovini na vrlo duhovit i slikovit način prezentirala je Prof.dr.sc.Hukić s Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Na kraju prvog dana smo imali prilike poslušati predavanje Doc.dr.sc.Miletić-Medved o znanstvenom istraživanju prirodnožarišnih zoonoza na području Posavine./p>

Drugi dan ove vrlo uspješne radionice započeo je s kliničkim slikovitim prikazom Lyme borelioze s jedinstvenim primjerima iz višegodišnje prakse Prim.dr.sc. Pandaka, infektologa iz Slavonskog Broda. Zatim smo čuli prikaz aktualne situacije s brucelozom s epidemiološkog i veterinarskog aspekta kolega iz BiH.

Prof.dr.sc.Turk sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu održao je vrlo poučno predavanje o svim karakteristikama leptospiroze kao primjer tipične zoonoze čiji je značaj u svijetu zadnjih godina zanemaren.

Antraks kao uvijek aktualnu javnozdravstvenu prijetnju te iskustva s dijagnostikom praha iz različitih pismenih pošiljki prikazala je dr.Peršić, voditeljica bakteriološke dijagnostike u HZJZ-u.

Tipičnu zoonozu Q-groznicu prisutnu na hrvatskim otocima kao i u kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje se sve više zadnjih godina uzgajaju ovce i koze detaljno je prikazala dr.Kučinar, mikrobiologinja pulskog zavoda.

Brojne veterinarske programe kontrole zoonoza u RH predstavile su nam gošće iz Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede. Program kontrole bjesnoće s naglaskom na višegodišnji projekt oralnog cijepljenja lisica iz zraka financiranog iz EU fondova kao primjer dobre prakse i već vidljivog značajno smanjenog broja bijesnih lisica kao temelj eradikacije bjesnoće u RH prikazala je dr.vet.med.Lohman-Janković. Veterinarski program eradikacije bruceloze u goveda i ovaca detaljno je predstavila dr.vet.med.Rubin.

Na završnom dijelu radionice, dr.sc.Sviben je predstavio rad i brojne mogućnosti Referentnog laboratorija za dijagnostiku parazita s prikazom najznačajnijih parazitarnih zoonoza u Hrvatskoj.

Naš kolega dr.med.Huljev iz Šibenika održao je zanimljivo predavanje o nešto slabije poznatoj lišmanijazi u kojem je prikazao aktualnu situaciju kožne i visceralne (kala-azara) lišmanijaze u svijetu, Europi i našoj zemlji. Prof.dr.sc. Živičnjak s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koja već godinama provodi znanstvena istraživanja lišmanijaze pasa u Hrvatskoj sudjelovala je u raspravi u kojoj je ispričala svoje rezultate kao plod višegodišnjeg iskustva.

Na osnovi zanimljive, duge i vrlo plodne rasprave nakon svakog bloka navedenih brojnih tema iz širokog područja prirodnožarišnih zoonoza i višekratno izraženog zadovoljstva svih sudionika, kao organizatori ove vrlo jedinstvene dvodnevne radionice možemo zaključiti da je ova radionica bila izuzetno stručno uspješna. Svi su sudionici pohvalili što je radionica organizirana u vrlo ugodnom i lijepom okruženju Hotela “Lavica” u Samoboru u dobrom raspoloženju te su jednoglasno iskazali potrebu da druženja stručnjaka različitih struka koji se bave problematikom zoonoza trebaju postati redovita praksa.

02.10.2015.

Iva Pem Novosel, dr.med.

Služba za epidemiologiju

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

 
© Hrvatsko epidemiološko društvo ⇨ Uvjeti korištenja, pravne napomene i upozorenja