Članci

Održan 83. stručni sastanak Hrvatskog epidemiološkog društva

Fotogalerija - 83. stručni sastanak Hrvatskog epidemiološkog društva,
Radno (Movember) predsjedništvo

U Velikoj vijećnici Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu 23. studenog 2018. godine održan je 83. po redu stručni skup Hrvatskog epidemiološkog društva. Skup su svojom nazočnošću uveličali i ujedno sudionike pozdravili prof. dr. sc. Adriana Vince ispred Hrvatskog liječničkog zbora i dr. sc. Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore. U Velikoj vijećnici Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu 23. studenog 2018. godine održan je 83. po redu stručni skup Hrvatskog epidemiološkog društva. Skup su svojom nazočnošću uveličali i ujedno sudionike pozdravili prof. dr. sc. Adriana Vince ispred Hrvatskog liječničkog zbora i dr. sc. Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore.

U prvom dijelu skupa održana je redovna izvještajna Skupština HED-a, kojom je predsjedalo Radno predsjedništvo sastavljeno isključivo od muških članova, na čelu sa dr. Ivanom Lipovcem, kao simbolična gesta obilježavanja Movembera, mjeseca posvećenog borbi protiv malignih bolesti kod muškaraca. Na Skupštini je predsjednik HED-a prim. mr. sc. Miroslav Venus podnio izvješće o radu, a tajnica dr. Iva Pem Novosel izvješće o financijskom stanju za izvještajno razdoblje koje je bez rasprave jednoglasno usvojeno. U izvješću o radu nabrojane su glavne aktivnosti društva, poput organizacije stručnog skupa na Korčuli, rada na izradi Programa mjera zdravstvene zaštite, te osvrta na članak objavljen u Liječničkim novinama u svezi „sanitarnih iskaznica“. Glavna točka izvješća odnosila se na aktivnosti koje su provedene u svezi organizacije 4. Hrvatskog epidemiološkog kongresa koji će se održati u Opatiji 16. – 18. svibnja 2019. godine. Tijekom održavanja kongresa održati će se i redovna izborna Skupština HED-a na kojoj će se birati novo vodstvo. O tehničkim detaljima oko održavanja Kongresa, nazočne članove Hrvatskog epidemiološkog društva upoznale su predstavnice agencije Conventus Credo koja je tehnički organizator skupa.

U drugom dijelu stručnog skupa održan je Okrugli stol na temu „Budućnost specijalizacije i specijalista epidemiologije“. Uvodni prikaz problema održala je prof. dr. sc. Nataša Antoljak, nakon čega su sudionici Okruglog stola iznijeli svoje stavove. Tako je prof. dr. sc. Adrijana Vince kao kliničar, specijalist infektologije pohvalila specijaliste epidemiologije s kojima često surađuje, te istaknula kako trebamo biti ponosni na svoju specijalizaciju. Ispred Hrvatske liječničke komore sudjelovala je dr. sc. Iva Pejnović Franelić, predsjednica Povjerenstva za javno zdravstvo HLK-a koja je pozvala članove HED-a da se aktivno uključe u rad komore i na taj način pomognu kvalitetnijem prepoznavanju specijalizacije iz epidemiologije. Članica Upravnog odbora HED-a, dr. Milka Brzović pročitala je tekst pisma prof. dr. sc.Ivane Kolčić, pročelnice Katedre za javno zdravstvo Medicinskog fakulteta u Splitu u kojemu poziva da se liječnici tijekom specijalističkog usavršavanja iz epidemiologije više educiraju o potrebi, mogućnostima i načinima prevencije koničnih nezaraznih bolesti u populaciji RH. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ujedno i predsjednik Hrvatskog društva za zdravstvenu ekologiju doc. dr. sc. Krunoslav Capak dotaknuo se problema zdravstvene ekologije kao subspecijalizacije, te istaknuo potrebu promjene u specijalizaciji epidemiologije kako bi ona bila suvremenija i atraktivnija mladim kolegama. Jedan od načina je i objedinjavanje specijalizacije iz epidemiologije sa srodnim specijalizacijama iz preventive, poput već spomenute zdravstvene ekologije te javnog zdravstva, a možda i školske i adolescentne medicine. Sličan stav iznijele su i predsjednica Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu, ujedno i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin, univ. mag. med., kao i dopredsjednica Hrvatskog društva za javno zdravstvo prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić.

Nakon izlaganja sudionika Okruglog stola uslijedila je vrlo zanimljiva rasprava prisutnih članova Hrvatskog epidemiološkog društva koji su izrazili različite stavove o budućnosti specijalizacije s obzirom na jedan od prijedloga za objedinjavanjem spomenutih specijalizacija iz preventive.

Dogovoreno je da se svi članovi HED-a uključe u raspravu o tom problemu putem web stranice Hrvatskog epidemiološkog društva na kojoj će samo za registrirane članove biti otvorena upravo ta tema. Ukoliko se dođe do određenog jedinstvenog stava, prijedlog je da se raspravi tijekom održavanja Kongresa u Opatiji.

Predsjednik HED-a

Prim. mr. sc. Miroslav Venus

 
© Hrvatsko epidemiološko društvo ⇨ Uvjeti korištenja, pravne napomene i upozorenja