Članci

Korčula - 82. stručno znanstveni skup Hrvatskog epidemiološkog društva

Fotogalerija - 82. stručno znanstveni skup Hrvatskog epidemiološkog društva, Korčula, 17.05.2018.

Članovi Hrvatskog epidemiološkog društva sastali su se u Korčuli na istoimenom otoku gdje su od 17. do 19. svibnja 2018. godine održali svoj 82. po redu stručno znanstveni skup. Uz Hrvatsko epidemiološko društvo, u organizaciji je sudjelovao Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije kao domaćin.

Prvi dan održana je Izvanredna izvještajna Skupština HED-a, na kojoj je najavljen i predstavljen budući 4. Epidemiološki kongres sa međunarodnim sudjelovanjem koji će se održati u Opatiji od 16. do 18. svibnja 2019. godine. Članovima skupštine predstavljene su aktivnosti koje su već provedene u svezi organizacije Kongresa kojega ćemo organizirati uz pomoć agencije Conventus Credo iz Zagreba. Stoga, „Save the date“ i obavezno sudjelujte u njegovom radu!

Drugi dan uslijedilo je svečano otvaranje skupa kojemu su nazočili zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije, g. Joško Cebalo, kao i gradonačelnik grada Korčule g. Andrija Fabris. Nakon uvodnih riječi predsjednika HED-a, prim. mr. sc. Miroslav Venusa i ravnatelja Zavoda dr. Mate Lakića, skupu se obratio gradonačelnik Fabris, a potom i zamjenik župana Cebalo koji je ujedno i otvorio skup. Njihovo prisustvo, kao i prigodne riječi kojima su se obratili članovima HED-a, pokazao je da naš lokalni Zavod za javno zdravstvo kojemu je na čelu epidemiolog uživa iznimno povjerenje i uvažavanje od strane lokalne samouprave.

U nastavku su predstavljeni radovi naših kolegica i kolega koji su ponovo pokazali raznovrsnost tema kojima se bavi epidemiologija kao struka. Uvodno predavanje održao je naš domaćin, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, dr. Mato Lakić na vrlo aktualnu temu pod nazivom „Problem niske procijepljenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji“. Uz predavanje, članovi HED-a dobili su informaciju i o održanom sastanku na istu temu sa predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva na kojemu su doneseni određeni zaključci. Ostali radovi pokrili su teme iz područja zdravstvene ekologije o elementima rijetkih zemalja (REE) na području istočne Hrvatske i održavanju sustava vodoopskrbe stanovništva i odvodnje otpadnih voda, a zatim iz područja akutnih zaraznih bolesti poput legionele i tuberkuloze, kao i poboljšanja suradnje u njihovom prijavljivanju. Teme koje su govorile o kroničnim nezaraznim bolestima odnosile su se na epidemiologiju ishemičnih bolesti srca u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kardiovaskularnu kronobiologiju, te epidemiologiju moždanog udara. Govorilo se i o problemu elektroničkih cigareta koje izazivaju veliki prijepor u javnosti, a prikazana je i mogućnost edukacije iz interventne epidemiologije putem EPIET projekta.

Popratne prezentacije izloženih radova:

Po prvi put uveli smo prikaz elektroničkih postera koji su prikazali teme o imunizaciji protiv hepatitisa B, enterobiazi, hemoragijskoj groznici i provedbi obveznog cijepljenja u Primorsko-goranskoj županiji, te programu preventivne mobilne mamografije u gradu Zagrebu.

Elektronički posteri:

Značajno je napomenuti da smo ostavili dovoljno vremena za diskusiju o svim prikazanim temama kako bismo razmijenili vlastita iskustva i osobna razmišljanja, što je popraćeno izraženim zadovoljstvom i odobravanjem nazočnih kolegica i kolega.

Na našim skupovima uvijek pokušavamo ugostiti i neke druge struke i specijalnosti koje imaju nama zajedničke teme, pa nam je tako u poslijepodnevnim satima, nakon uvodnog izlaganja dr. Dijane Nonković iz Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, predstavljen Mobilni InfoHep Centar od strane volonterskog tima u organizaciji Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos. Radi se o izvrsnoj ideji koja je realizirana nabavom prilagođenog kombi vozila u kojemu se može izvršiti pregled jetre FibroScan compact uređajem i testirati besplatno i anonimno na virusne hepatitise, HIV i spolno prenosive bolesti testovima na slinu. Osim što je rad navedenog tima predstavljen sudionicima stručnog skupa, još značajnije je to što je tijekom dana provedena javno zdravstvena akcija za stanovnike Korčule i sve ostale zainteresirane kojima je dana mogućnost pregleda i testiranja.

Ostatak vremena protekao je u ugodnom druženju i razmijeni informacija i ideja tijekom pauza, svečane večere i izleta kada smo upoznali cijeli otok Korčulu. Zadržali smo se u Blatu na zajedničkom ručku, a posjetili smo i Svetište blažene Marije Propetog Isusa Petković.

Ovim putem želim se zahvaliti svima koji su se potrudili i došli na 82. Epidemiološki skup uz posebnu zahvalu onima koji su imali svoj doprinos u njegovoj uspješnoj organizaciji, ponajprije našem domaćinu dr. Mati Lakiću i njegovom timu.

Predsjednik HED-a

Prim. mr. sc. Miroslav Venus

 
© Hrvatsko epidemiološko društvo ⇨ Uvjeti korištenja, pravne napomene i upozorenja